Elektrisch fieten; de voor- en nadelen

Al een tijdje wil ik graag mijn gewone standaard fiets vervangen door een elektrische fiets. Het lijkt mij een enorm gemak en ik ga er van uit dat ik iedere dag sneller op mijn werk ben, hoe fijn is dat! Maar ik was toch wel benieuwd naar de voor- en nadelen van het elektrische fietsen. De elektrische fiets is bijna niet meer van de weg te bedenken, steeds meer mensen stappen over. Zelf wil ik een prachtige elektrische damesfiets en mijn man een stoere elektrische herenfiets. Vandaag gaat mijn blog over de voor- en nadelen van het elektrische fiets.

 

De voordelen:

  • Comfortabel: de ondersteuning die de fiets biedt tijdens het fietsen zorg voor een enorme bijdrage aan het comfort van fietsen. Zonder enige moeite fiets je tegen weer en wind, maar ook ben je zo op die ene heuvel die je iedere dag moet trotseren als je naar je werk gaat. Dit is vind ik zelf erg comfortabel dat het fietsen minder zwaar wordt.
  • Ideaal voor lange afstanden: de genoemde comfort zorgt er ook voor dat je langere afstanden kan fietsen zonder extra inspanning. Zonder probleem fiets je heerlijke fietstochten waar je alleen je hoeft te ontspannen en te genieten.
  • Snel: voor mij is snelheid niet echt belangrijk maar voor mijn man absoluut wel, hij vind het heerlijk om zo snel mogelijk te kunnen fietsen. Met een elektrische fiets kan je snelheden van zo’n 25 kilometer per uur bereiken.
  • Milieuvriendelijk: Wat mij wel aanspreekt is dat met de verhoogde snelheid is dat als mensen daarom de auto of brommer laten staan zodat uitstoot gereduceerd kan worden. Ook kan de accu van een elektrische fiets meestal gerecycled worden, dit voldoet aan al mijn wensen.

 

De nadelen

  • Behoorlijk duur in aanschaf: een elektrische fiets is een flinke uitgaven, gelukkig komen er steeds relatief betaalbaardere modellen op de markt maar je moet zeker van zo’n € 1000.- uitgaan.
  • Beperkte actieradius: de accu heeft een beperkte capaciteit dit zorgt ervoor dat je altijd rekening moet houden met hoeveel accu je nog hebt en of er een oplaadpunt is voor je accu.
  • Onderhoud en reparaties zijn relatief duur: door elektische componenten zijn het onderhoud en de reparaties aan de duren kant
  • Relatief zwaar: Een elektrische fiets is snel al zeker 5 kilo zwaarder dan een vergelijkbare normale fiets. Veel ontwikkelaars van elektrische fietsen hebben hier over nagedacht en hebben een loop- en duwassistentie. Dit maakt het verplaatsen van de fiets een stuk gemakkelijker. Ook moet je er goed over nadenken dat een elektrische fiets ook zwaarder is te verplaatsen, de belasting op je fietsendrager van je auto is meer.

0 Comments

Add Yours →

Geef een reactie