KLIC melding doen

0
5

Mijn blog van deze week gaat over een KLIC melding aanvragen. Niet zo lang geleden was dit voor mij een totale nieuwe term. Wellicht is een KLIC melding voor jullie ook nog een onbekende term. Daarom is het zeker een leuk onderwerp om eens over te gaan schrijven. Iedere week schrijf ik over nieuwe dingen die ik leer in het leven, hierdoor zijn mijn onderwerpen uiteenlopend maar absoluut ontzettend leerzaam. We bespreken wat er allemaal komt kijken bij zo een KLIC melding. Wat zijn bijvoorbeeld de kosten voor een aanvraag? Dat ga je zo lezen in deze blog.

 

Wat is een KLIC melding?

KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum, als je vaak met graafmachines in aanraking komt dat dan weet je alles over de KLIC melding. Als je de graafmelding aanvraagt krijg je informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graaflocatie van het Kadaster.

Wanneer is een KLIC melding verplicht?

In alle gevallen waarbij je met een machine gaat graven ben je verplicht een KLIC-melding te doen. Voor het graven met een schoffel in je achtertuin hoef je dit dus niet aan te vragen. Een melding is pas verplicht zodra je met graafmachines aan de slag gaat. Met een graafmachine kan je namelijk dieptes bereiken waar mogelijk kabels of leidingen liggen. Met de kracht van een graafmachine kan slechts een lichte aanraking met een leiding of kabel al enorme schade aanrichten. Wanneer je met de hand aan het graven bent zal je tijdig in de gaten hebben dat je met een kabel of leiding te maken hebt zonder dat je schade aanricht.

KLIC melding gedaan? Hoe nu verder?

Als je een KLIC melding hebt gedaan dan krijg je via je de mail informatie over de liggingen van de eventuele ondergrondse kabels en leidingen. Deze informatie draagt bij aan de zorgvuldigheid van de graafwerkzaamheden. Uiteraard met het doel om schade te voorkomen. De kabel- en leidinginformatie die je van het Kadaster krijgt moet ten alle tijden aanwezig zijn tijdens jouw graafwerkzaamheden. Zorg dus dat je deze informatie altijd bij de hand hebt tijdens het graven om straffen te voorkomen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een KLIC-melding wordt ook wel een graafmelding genoemd. De reden hiervoor is dat het dan ook voor een leek direct duidelijk is wat het doel is van de melding. Voordat je gaat graven is het aan te raden een oriëntatieonderzoek doen. Op deze manier kan je alvast zien waar eventuele ondergrondse kabels en leidingen liggen. Dit is stelt je in staat om je tijdig voor te bereiden op de benodigde werkzaamheden. Soms leidt dit zelfs tot een wijziging van je plan van aanpak. Door dit van tevoren in kaart te brengen voorkom je onnodige vertragingen. Een beetje voorbereiding kan je dus veel tijd, geld en kopzorgen schelen.

Er is nog veel meer informatie over KLIC meldingen beschikbaar. Hopelijk heb ik met deze blog in ieder geval je basis kennis verrijkt.

Doe je de klic-melding via Klic App? Let op dat Klic App data levert via het Kadaster, maar niet handelt voor of namens het Kadaster.