KLIC melding doen

Mijn blog van deze week gaat over een KLIC melding aanvragen. Voor mij een totale nieuwe term een KLIC melding misschien voor jullie ook daarom zeker leuk onderwerp om eens over te schrijven. Want er komt toch wat bij kijken zo’n KLIC melding, en wat zijn de kosten voor zo’n aanvraag. Iedere week schrijf ik over nieuwe dingen die ik leer in het leven, hierdoor zijn mijn onderwerpen uiteenlopend maar absoluut ontzettend leerzaam en leuk.

 

Wat is een klic melding?

KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum, als je vaak met graafmachines in aanraking komt dat dan weet je alles over de KLIC melding. Als je de graafmelding aanvraagt krijg je informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graaflocatie van het Kadaster. In alle gevallen waarbij je met een machine gaat graven bent je verplicht een KLIC-melding te doen. Dus ga je gewoon in je achtertuin een gat graven zonder hulp van een graafmachine dan hoef je deze melding niet aan te vragen. Het is pas verplicht als je graafmachines aan de slag gaat, want dan bereik je dieptes waarbij het mogelijk is dat er kabels of leidingen liggen. Ook is het zo dat je met een graafmachine flinke schade kan aanrichten aan deze kabels of leidingen en met een doodgewone schep voel je deze kabels of leidingen echt op tijd liggen waardoor schade beperkt blijft. Als je een KLIC melding hebt gedaan dan krijg je via je de mail informatie over de liggingen van de eventuele ondergrondse kabels en leidingen. Deze informatie draagt bij aan de zorgvuldigheid van het graafwerkzaamheden zodat schade voorkomen kan worden. Deze kabel- en leidinginformatie die je van het Kadaster moet aanwezig zijn tijdens de graafwerkzaamheden. Een KLIC-melding wordt ook wel een graafmelding genoemd, dit doen ze omdat vaak dan iedereen ook leken weten waar het over gaat. Want het is niet zo dat iedereen maar graafmachines gebruikt dus alles wat erbij komt kijken weten denk ik veel mensen niet. Je kan ook altijd voordat  je gaat graven een oriëntatieonderzoek doen, zo kan je alvast zien waar eventuele ondergrondse kabels en leidingen liggen. Dit is soms erg handig zodat je vooraf je al vast kan voorbereiden en eventuele plannen die je had kan aanpassen. Het kan zo zijn dat je graaflocatie in een veiligheidsgebied ligt dan gelden hele andere regels en moet je een andere procedure door, vraag dit altijd goed na bij het Kadaster zij weten vaak welke stappen je moet nemen voor welke aanvraag.

Doe je de klic-melding via Klic App? Let op dat Klic App data levert via het Kadaster, maar niet handelt voor of namens het Kadaster.

0 Comments

Add Yours →

Geef een reactie