Uw vrije tijd besteden op een volkstuin

0
2

Volkstuinen zijn steeds meer in opkomst. U heeft er zelf ook wellicht weleens over nagedacht om eraan te gaan beginnen. Nu we tijdens de pandemie steeds minder buitenshuis kunnen doen is een uitstapje naar een volkstuin een welkome afwisseling. In ons land zijn door het hele land volkstuinen te vinden en dan vooral aan de rand van de grote steden. België telt in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ongeveer 4600 volkstuinen die verdeeld zijn over ruim honderd parken. De helft van de gehuurde volkstuinen bevindt zich in de provincie Antwerpen en voornamelijk in het grootstedelijke gebied van die stad. Opvallend is ook het aantal volkstuinen dat zich langs de spoorlijnen in Vlaanderen bevindt. Maar naast die volkstuinen kennen we zeer veel tuinliefhebbers die een gedeelte van hun particuliere tuin als groentetuin hebben ingericht. Omdat het vaak moeilijk is om aan een volkstuin te komen is dat best een slimme oplossing.

Uw volkstuin is ook geliefd bij insecten

Als u een tuin of een volkstuin heeft dan kent u vast wel die keren dat u naar uw tuin ging en daar de gewassen niet aantrof zoals u ze de laatste keer gezien had. Amai wat is hier gebeurd zal dan een veelgehoorde kreet zijn. Waarschijnlijk zijn er dan engerlingen aan het werk geweest om ondergronds het gazon en de gewassen te verwoesten. Engerlingen richten schade aan planten aan doordat ze de wortels en andere ondergrondse delen van planten aanvreten. Vooral in de periode tussen juli en september kan dit erg veel schade aanrichten waardoor grote delen van het gazon geel worden en gedeeltelijk afsterven. Ook grotere gewassen ontkomen niet aan de keverlarven en kunnen doodgaan door de schade die deze aan de wortels toebrengen. Doordat de engerlingen in de grond zitten zijn ze lastig te bereiken, het is dan ook zaak een goed bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Milieu vriendelijke bestrijding

Een milieuvriendelijke manier voor de bestrijding van ongedierte is de bestrijding met nuttige insecten. Er zijn vele nuttige insecten die ingezet kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld nematoden kopen ter bestrijding van de insecten. Nematoden, ook wel aaltjes genoemd gaan op zoek naar hun prooi, dringen die binnen en zullen de prooi verzwakken waarna ze zullen sterven. Aaltjes zijn ook binnenshuis prima te gebruiken. rouwvliegjes bestrijden gaat prima met aaltjes en uw kamerplanten zullen er blij mee zijn. aaltjes tegen rouwvliegjes  is een milieuvriendelijke manier om deze vliegjes uit uw kamer te weren. Op deze manier kunnen we onze positieve bijdrage aan het milieu leveren.