Alcohol binnen studentenverenigingen

0
700
verslavingszorg

Studentenverenigingen staan bekend om het vele feesten en drinken, maar er zijn ook studentenverenigingen die een serieuzer beleid hebben. Zelf ben ik twee weken geleden aangenomen bij een studentenverenigingsbestuur die stageplekken regelt voor studenten bij bedrijven. Hoewel dit dus een serieuze vereniging is, heerst er nog steeds wel een drank cultuur. Ik zal je door de avond heen loodsen.

Een avond bij de vereniging

Het is donderdagavond, de avond waarop de vereniging iedere week een borrel heeft. Voor mij was dit ook het eerste moment om mijn nieuwe teamleden te ontmoeten. Vooraf aan de borrel gingen mijn teamleden en ik gezellig eten om elkaar wat beter te leren kennen. Hier werd al de eerste ronde bier gedronken, en een fles wijn opengetrokken.

Na het diner gingen mijn teamgenoten en ik naar de vaste stamkroeg om de rest van de vereniging te ontmoeten. Aangezien een deel van onze maandelijkse contributie op de tap van de bar gezet wordt, kunnen we tot een bepaalde tijd onbeperkt drinken. Dit leidt dus tot zo snel mogelijk zoveel mogelijk drinken. Maar ook daarna gaan de studenten nog vrolijk door, drank zelf moeten betalen is niet erg, zolang ze maar kunnen drinken. Dit gedrag wordt dan ook nog eens extra bevordert door een puntensysteem. Als je bepaalde opdrachten uitvoert samen met de persoon waar je aan gekoppeld bent, krijg je punten. De meeste van deze opdrachten zijn ook gerelateerd aan alcohol drinken. Een voorbeeld is een shotje nemen of een bier atten.

De kater komt later

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de volgende dag ook een flinke kater had. Een vriendin van mij die al langer bij de vereniging zat, moest er wel om lachen. Dit leidde tot een gesprek over het alcoholbeleid binnen verenigingen. De vriendin vertelde dat het er altijd zo aan toe gaat, en dat het er soms op lijkt dat sommige studenten een alcoholverslaving hebben, of in ieder geval aan het opbouwen zijn. Na deze uitspraak dachten we na over wat je dan als vrienden groep kunt doen om iemand met een alcoholverslaving te helpen. Het antwoord waar wij mee kwamen, is dat je de verslavingszorg op de hoogte moet brengen. Zij kunnen je ook verder helpen voor eventuele verdere stappen.

Belangrijk bij zulke avonden, is dat je gewoon jezelf blijft. Hoewel ik normaal geen grote drinker ben, liet ik me toch meeslepen in de gezelligheid. De volgende keer ga ik hier wel op letten. Naar mijn mening, is alcohol namelijk niet heel belangrijk om een gezellige tijd te hebben. De belangrijkste factor is het gezelschap waarin je verkeert.