Horen, zien en bewegen

0
834

Als mens maken we alles mee dankzij ons lichaam. We kunnen daardoor de mensen vasthouden die we liefhebben, en we beleven prachtige ervaringen doordat we beelden kunnen zien en smaken kunnen waarnemen. In deze blog vertel ik je hoe je jouw zintuigen en mobiliteit een helpende hand kan bieden. Lees je mee?

Dat heb je goed gehoord!

Als het gaat om het gehoor, hechten de mensen daar heel veel waarde aan. Niet alleen omdat dit het leven makkelijker maakt, ook omdat we er bijzondere dingen door kunnen waarnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan muziek. Maar toch kan slijtage optreden aan het gehoor en dit wil je natuurlijk het liefst verhelpen. Wanneer je gehoor verminderd is, kan je een gehoorapparaat kopen. Als je merkt dat jouw gehoor niet meer is wat het was. Kan je bij een audicien een meting laten uitvoeren en met hem of haar bespreken wat de mogelijkheden voor jou zijn.

Alles scherp zien

Hetzelfde geldt in zekere zin voor je zicht. Goed, hier nemen we geen geluiden mee waar, maar we zien er wel prachtige beelden mee. Ook wat betreft zicht kan er vermindering optreden. Sommige mensen worden hiermee geboren en bij anderen ontwikkelt het zich in de loop van de jaren. In dat geval kan je met een opticien in gesprek gaan, ook deze kan een meting uitvoeren en met jou bespreken wat de juiste oplossing is voor jou. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een bril of contactlenzen. Of misschien wil jij jouw ogen wel laten laseren? Net zoals bij het gehoor zijn er heel veel opties om jouw levensplezier op dit vlak te verbeteren.

Lekker op pad

Verminderde mobiliteit zien we snel terug bij mensen die al wat ouder zijn en waarvan de botten en spieren sporen van slijtage vertonen. Dat is niet zo gek, we gebruiken onze botten en spieren immers iedere dag. Maar verminderde mobiliteit kan een grote impact hebben op je leven. Het kan ervoor zorgen dat je jouw zelfstandigheid verliest of minder contact hebt met de buitenwereld. Ook op dit vlak zijn er gelukkig heel veel dingen die je kunt doen om dat te verminderen. Zo zijn er hulpmiddelen ontwikkeld die de mobiliteit op sommige vlakken kunnen bevorderen, denk bijvoorbeeld aan een rollator. En vergeet ook niet dat er veel diensten beschikbaar zijn die er juist op zijn gericht om mensen met een verminderde mobiliteit weer in contact te brengen met de wereld. Denk bijvoorbeeld aan iemand die de boodschappen voor jou doet of samen met jou in huis kookt.