De verschillende betekenissen van het woord ‘Polo’

0
825

Het woord ‘Polo’ is met tegen zekerheid aangrenzende waarschijnlijkheid het Nederlands woord met de meeste betekenissen. Zo’n woord noemen we ook wel een homoniem. Het woord ‘bank’ is misschien wel het meest bekende homoniem. Het is een zitgelegenheid of een instantie om je geld te bewaren. Het woord ‘Polo’ kent dus meerdere betekenissen en mogen we daarom misschien wel een ‘superhomoniem’ noemen!

Polo auto

Autoliefhebbers zullen bij het woord ‘Polo’ waarschijnlijk aan de Volkswagen denken. Dit model is een van de populairste klasse van het Duitse automerk en wordt al sinds 1975 geproduceerd. Aan het begin van z’n loopbaan werd de Volkswagen Polo geïntroduceerd als goedkope verse van de Audi 50. Omdat de VW Polo goedkoper was dan de Audi-variant, werd deze meer verkocht. Dit kostte de Audi 50 uiteindelijk de kop. De Volkswagen Polo is anno 2020 nog altijd heel populair en kent intussen tientallen modellen en varianten.

Poloshirt

De polo is ook een populair kledingstuk. De polo houdt door zijn korte mouwen en zijn nette kraag het midden tussen een t-shirt en een overhemd. De Franse tenniskampioen René Lacoste is volgens de overlevering de uitvinder van de polo shirts. In de jaren ’20 moesten tennissers in een wit overhemd met lange mouwen spelen. Dit was voor sommige toernooien, zeker in de warme zomers, echt veel te warm. Lacoste bedacht hier een list voor door de koelere polo te ontwerpen. De naam Lacoste deed waarschijnlijk al een belletje bij je rinkelen. Het is tot de dag van vandaag een van de populairste merken voor polo shirts, te herkennen aan het groene krokodilletje.

Polo als sport

Polo is ook een populaire sport onder de vooral iets welgesteldere laag in de samenleving. Het is een spel gespeeld met een bal en op paarden. Twee teams van vier personen gaan de strijd met elkaar aan en proberen een bal met een ‘mallet’ – een soort hockeystick – in een doel te slaan. Het veld is vaak 200 bij 300 groot en het doel bestaat uit twee palen die ongeveer zeven meter uit elkaar staan. Een scheidsrechter zorgt dat alles in goede banen wordt geleid en zit zelf ook op een paard. Echte pololiefhebbers komen in het Zuid-Amerikaanse land Argentinië het best aan hun trekken. Daar is de sport heel populair. Dichter bij huis moet je richting Engeland of Spanje om het best te kunnen genieten van de edele polosport. Sporten als waterpolo en kanopolo zijn afgeleid van de originele ‘paardenpolo’, een sport die rond 900 voor Christus al werd gespeeld.